”Sundbybergs vänsterstyre drivs av en fix idé i sin förskolepolitik – att den populära och naturskönt belägna förskolan Dimslöjan, vid Golfängarna, till varje pris ska läggas ner och rivas. Detta med hänvisning till att staden långt efter att förskolan uppfördes, inrättade ett naturreservat som omfattade även den redan befintliga förskolan.
Det var alltså inget problem att det låg en förskola inom naturreservatet när reservatet inrättades. Men nu har dagens vänsterstyre valt att göra det till ett problem. Detta trots att Lötsjön-Golfängarnas naturreservat inrymmer även en mängd andra verksamheter, som visst är till gagn och glädje för sundbybergarna, men som har mycket litet eller inget att göra med naturreservatsidén om skydd för biotoper.
För vänsterstyret är det okej att naturreservatet rymmer till exempel ett café med matservering, en bangolfbana, en fotbollsplan, ett utegym, ett årligt Nationaldagsfirande – och det har även varit ok för styret att förvanska sundbybergarnas naturupplevelse genom att utplacera märkliga kubiska ”lådbänkar” samt att i strid med strandskyddsprincipens anda anlägga en så kallad solbrygga som döljer Lötsjöns norra strand.
Alla dessa inskränkningar i naturreservatet är okej för vänsterstyret. Men förskolebarn och personal som bedriver naturnära förskoleverksamhet är inte välkomna i naturreservatet enligt S, V, C och MP.
Vid Exploaterings- och Näringslivsutskottets sammanträde 2024-01-15 framkom konsekvenserna av vänsterstyrets dogmatiska ”hang-up” vid att förskolan Dimslöjan till varje pris måste rivas: I stället för att ha kvar förskolan Dimslöjan måste kostnader anslås för att uppföra en nybyggd förskola, kapacitetsstark nog att inrymma åtminstone nästan lika många platser som går förlorade när Dimslöjan rivs.
På den ytmässigt mycket lilla tomten, precis utanför naturreservatets formella gräns, där den nu rivna förskolan Bävern låg, som i en enplansbyggnad hade plats för 40 barn, vill styret låta uppföra en ny förskola för 120 barn! För att lyckas med det konststycket behöver man bygga i tre plan, ta i anspråk nästan hälften av den minimala tomten till byggyta, och alltså acceptera att kvarvarande del av tomten inte alls är tillräcklig för stipulerad lekyta för förskolebarn, att den med sin belägenhet i en norrsluttning har stora problem med skuggning/för lite solinstrålning, problem med buller och miljörisker i form av bränsletransporter till värmeverket, som förskolan gränsar dikt mot. Vägen där bränsletransporterna kör ligger exakt vid den tänkta förskolan.
En naturskönt och soligt belägen förskola, i låga byggnader med rödmålad träpanel och spröjsade fönster och med goda lekytor, ska alltså ersättas med vad man närmast kan kalla för en ”höghusförskola” utan tillräckligt med sol, lekytor, och med de miljöstörningar som grannfastigheten värmeverket orsakar. Allt detta på grund av vänsterstyrets fixa idé om att just förskoleverksamhet, av all verksamhet, inte får förekomma inom naturreservatets gränser – trots att denna förskoleverksamhet faktiskt redan fanns när naturreservatet inrättades.
Det är också tveksamt vilka naturmässiga kvaliteter som tillförs naturreservatet om förskolan Dimslöjan rivs. Faktum är att styret inte presenterat någon konkret plan för vad som ska ersätta förskolan Dimslöjan, när styret river den. Detta är således ännu en okänd faktor i sammanhanget. Gräsmatta? Odlad skog? Eller vad? Det överordnade för styret tycks vara att förskolan rivs – vad som kommer därefter är sekundärt. Vara må det vara vill, bara förskolan rivs.
Visst kan staden anlägga parkmark med planteringar mm på förskolan Dimslöjans rivningstomt, men det blir då en av människan artificiellt skapad grönyta – som förvisso kan ha trivselvärden, men som saknar förankring i naturreservatsidén om att skydda etablerade och naturligt växande biotoper. Ytan blir något så självmotsägelsefullt som ett artificiellt skapad naturreservatsyta.
Så säg nej till att riva den fina förskolan Dimslöjan och nej till vänsterns fixa idé att ”rensa” naturreservatet på förskoleverksamhet! Säg nej till att anslå kostnaden för att uppföra en ”höghusförskola” på en för liten och för skuggig tomt granne med värmeverket.
Det kan knappast vara en omöjlighet för staden att fatta de beslut som behövs för att möjliggöra att permanent bygglov kan sökas, och erhållas, för förskolan Dimslöjan, trots att den är belägen inom naturreservatets gränser. Den har ju som sagt varit där långt innan naturreservatet inrättades och kan under alla dessa år knappast beslås med att ha haft skadlig verkan på naturen i reservatet.
Yrkanden:
– Att Sundbybergs stad vidtar alla eventuella åtgärder och beslut som eventuellt krävs – om sådana alls befinns nödvändiga – för att det ska vara möjligt att ansöka om permanent bygglov för den befintliga förskolan Dimslöjan
– Att Sundbybergs stad därefter ansöker om permanent bygglov för den befintliga förskolan Dimslöjan
Liberalernas kommunfullmäktigegrupp:
Johan Storåkers, Anna-Lena Hammarin, Inger Gran, Reza Zarenoe