Liberalernas förslag till budget 2024 för Sundbybergs stad
Tisdag 21 november 2023
Liberalerna lade den 8/11 fram ett eget förslag till budget för Sundbybergs stad år 2024. Föga förvånande vann i stället förslaget från S, V, MP och C eftersom dessa fyra partier har majoritet i fullmäktige. Här följer Liberalernas budgetalternativ i sin helhet – så här hade vi velat ha politiken i Sundbyberg:
- Kunskapsskola med satsning på svenska språket
- Högsta tempo när det gäller idrottsanläggningar på Örvallen
- Rädda förskolan Dimslöjan på nuvarande plats
- All omsorgspersonal ska förstå, tala, läsa och skriva svenska
- Öppna Madenvägen bakom Hornbach för tryggare trafik på Enköpingsvägen
Sundbybergarnas Sundbyberg
Staden som organisation finns till för sundbybergarna. Organisationen som sådan har inget egenvärde och det är viktigt att vi som politiker har ett fokus på nyttan och servicen till medborgarna. Staden behöver även ständigt utveckla demokratin och kommunikationen med sundbybergarna. Inom ramen för den ambitionen är det bland annat angeläget att använda de olika möjligheter som digitaliseringen medger.
Sundbyberg som kunskaps- och bildningsstad
För vår stads utveckling och människors livschanser är skolan och övrig utbildning mycket central. Kunskap är viktig i sig men ger även möjlighet till både intellektuell frihet, större möjligheter på arbetsmarknaden och en ökad chans att uppfylla en del av hens livsmål. Vi behöver prioritera förskolelärarnas löner och arbetssituation för att attrahera kompetenta pedagoger som kan ge våra yngsta sundbybergare en bra och lustfylld första resa på kunskapens stig. Det gäller inte minst på språkområdet. En god tillgång till böcker och annat läsmaterial på förskolorna är en viktig faktor. Vidare är en god kontakt med barnavårdscentralerna och folkbiblioteken en viktig pusselbit för att stimulera läsning för våra yngsta barn och deras föräldrar.
Våra skolors viktigaste uppgift är att förmedla kunskaper. Detta fokus får vi aldrig släppa. I Sundbybergs stad behöver det finnas en konkurrenskraftig skolpeng som möjliggör en bra nivå på lärarlönerna. Vi måste även stimulera lärarnas övriga karriärsutveckling samt bidra till en god mix av övriga nödvändiga professioner i skolan. Vidare att prioritera kompetensutveckling för lärarna och en kvalitativ och tillgänglig elevhälsoverksamhet. Andra centrala faktorer i en ambitiös skolpolitik är att stimulera läsning, säkerställa väl fungerande skolbibliotek, applicera forskningsbaserade metoder mot mobbing, samt att inte acceptera något annat än lugn och ro i klassrummet. Rektorerna ska ges rimliga förutsättningar för att fungera som pedagogiska ledare utan att fastna i alltför mycket administration.
Det är ideologiskt viktigt att stimulera det livslånga lärandet och bildningsidealet. För våra medelålders och äldre medborgare gör vi det bland annat genom att säkerställa en kvalitativ och tillgänglig vuxenutbildning samt fokusera på våra bibliotek och ger stöd till studieförbund.
Föreningarnas Sundbyberg
Vårt mångfacetterade föreningsliv är en förutsättning för stadens utveckling och identitet. Det finns föreningar i Sundbyberg med olika inriktning och verksamhetsområden. Vårt föreningsliv bidrar till demokrati, bildning, folkhälsa, samt glädje och gemenskap. Det är viktigt med ett civilt samhälle bortom den offentliga sektorn och näringslivet. Staden ska arbeta för att på olika sätt underlätta för föreningarnas verksamhet. Angeläget är även att prioritera annan typ av samverkan med det civila samhället. Staden ska tillsammans med föreningarna arbeta för ett brett deltagande och inkluderande miljöer, där du ska känna dig välkommen. Trösklar i form av avgifter och andra hinder till deltagande ska minimeras. Samarbetet med skolan och andra insatser ska tydligt välkomna även de personer och grupper som tidigare har begränsade erfarenheter av våra folkrörelser samt annat föreningsliv. Ett brett föreningsliv är extra viktigt i en tid när polariseringen ökar i samhället. Föreningar bidrar ofta till att föra samman människor över olika gränser och till att bygga broar mellan individer och grupper. I ett Sundbyberg som fortfarande har tydliga sociala barriärer är samverkan med civilsamhället en central del av all politik. Vår föreningsverksamhet är en viktig del av det förebyggande sociala arbetet genom att ge människor givande sysselsättning och bidrar till gemenskap, glädje och stärker personers hälsa. Våra föreningar gör vår fina stad starkare och bidrar tydligt till social hållbarhet.
Tryggt Sundbyberg
Alla sundbybergare ska kunna känna sig trygga i vår stad. Staden ska arbeta varje dag för att Sundbyberg inte ska ha någon stadsdel på polisens lista över utsatta områden och för att alla sundbybergare ska känna sig trygga i sin egen stad. För att främja ett tryggare Sundbyberg behöver alla förtroendevalda, tjänstepersoner och medborgare vara engagerade i vårt gemensamma arbete – allt från att hjälpa utsatta människor till att skapa en trygg fysisk miljö. Vi är alla en del av varandras trygghet. Tillsammans med näringsliv, föreningsliv och sundbybergare kommer vi arbeta vidare för att Sundbyberg ska vara en trygg stad, var än man bor.
Staden måste arbeta långsiktigt för att skapa trygga människor och trygga miljöer. Tryggheten i sundbybergarnas vardag måste stärkas. Sundbybergs stad ska prioritera ett effektivt samarbete med polisen. Det måste ske frekventa avstämningar och överenskommelser om hur resurser ska användas för att skapa trygga miljöer här och nu.
Rekryteringen till gängen måste aktivt motarbetas för att förhindra gängens uppbyggnad. I Sundbyberg behöver vi också lägga särskild vikt vid de brott som sker i välfärden och drabbar de svagaste i vårt samhälle. Ingen ska stjäla från sundbybergarna ostraffat.
Kommunstyrelsen
Övergripande mål: Stadens ekonomi ska vara välskött, alla delar av Sundbyberg ska vara trygga att bo och vistas i, ett tydligt näringslivs- och klimatfokus i alla stadens verksamheter ska råda, exploateringstakten ska vara hållbar.
Kommunstyrelsens viktigaste uppgift är att föra en ansvarsfull ekonomisk politik. Den kommunala organisationen skall kontinuerligt effektiviseras; varje skattekrona ska gå dit den gör störst nytta
All verksamhet i Sundbyberg är beroende av ansvarsfullt skötta kommunala finanser. För att långsiktigt säkra välfärd och service är det avgörande att budgeten är långsiktigt balanserad. Alla nämnder och bolag behöver bidra till en hållbar kostnadsutveckling genom kontinuerlig analys och uppföljning för att hitta kostnadseffektiva lösningar. Verksamheter som inte kan hålla sig till sin givna ram behöver genomföra åtgärder för att säkerställa ett resultat i balans.
När vi blir fler som bor i Sundbyberg ökar behovet av skolor, förskolor, äldreboenden, fritidsanläggningar samt inte minst basal infrastruktur som vatten och avlopp. Det är viktigt att politiken är framsynt såväl när det gäller verksamheters behov som att säkerställa att det finns ekonomiska buffertar för att hantera framtida kriser och investeringsbehov.
Nedgrävningen av järnvägen med påföljande nya stadskärna är alltjämt Sundbybergs viktigaste stadsutvecklingsprojekt. Kommunstyrelsen måste säkra en professionell organisation med relevant kompetens för detta ändamål. Vidare måste det införas en tydligare politisk prioritering mellan olika stadsbyggnadsprojekt.
Tryggheten måste öka i Sundbyberg. Grundtanken är att inkludera fler aktörer och att bättre samordna trygghetsarbetet. Staden bör föra en dialog med polisen om ökad synlighet i stadsrummet och närmare samarbete med stadens skolor. Droghandel och missbruk ska motverkas. Arbetet mot hedersförtryck och våld i nära relationer ska fortsätta utvecklas. Staden ska även öka sitt stöd till ideella aktörer som utför samhällsviktig verksamhet.
Vi vill se blandade boendeformer och varierade bostadsstorlekar i alla stadsdelar utifrån dagens bostadssammansättning, inklusive bostadsrätter, äganderätter, radhus och hyresrätter. Ombildning ska erbjudas boende inom Förvaltarens bestånd.
Sundbyberg ska vara en av Sveriges mest företagsvänliga kommuner, bland annat genom att en bättre kommunikation med det lokala näringslivet utvecklas. Utmaningsrätt skall tillämpas, där företag kan ansöka om att utföra kommunala tjänster till en lägre kostnad och högre kvalitet. Det ökar mångfalden i stadens verksamheter. Sundbyberg ska stärka sin position i SCB:s nöjda medborgarindex, SKL:s nöjda kundindex och Svenskt Näringslivs näringslivsrankning.
Stadens tillväxt skapar löpande ett behov av nya verksamhetslokaler för förskolor, skolor och äldreboenden. Inflyttningen är svår att prognosticera vilket leder till nödlösningar. Situationen ställer krav på en mer framsynt lokalhantering. Skol- och förskoleverksamheten behöver byggas ut och antalet tillfälliga baracker minska.
Sundbybergs tillväxt har många positiva aspekter, men har också inneburit att grönområden och natur tagits i anspråk för att tillgodose uppkomna behov av bostäder, skolor och näringsliv. För att Sundbyberg på sikt ska fortsätta vara en urban stad med närhet till grönområden och naturreservat måste staden löpande bevaka dessa värden. Detta är viktigt för våra invånare, men också för den biologiska mångfalden. Vårt fragmenterade landskap leder till att många habitat är isolerade, vilket ställer ökade krav på exempelvis spridningskorridorer för att bidra till ökad biologisk mångfald.
Sundbybergs byggprojekt ska bli mer klimatsmarta, bland annat genom att antalet solceller på stadens tak och fasader ökar.
Stadens verksamhet och investeringar ska präglas av hållbarhet. Det möjliggörs genom kravställande processer och tydliga direktiv till organisationen som helhet. Den främsta åtgärden som staden kan vidta för att omgående minska sin miljöpåverkan är att ställa högre krav i upphandlingsförfarandet. Korrekt upphandling skall säkerställas, där man dessutom förstärker hållbarhetskraven i ramverken. Upphandling bör löpande utvärderas.
Matsvinnet i staden ska minska och maten som serveras i stadens verksamheter ska vara både hållbar och näringsriktig. Det innebär mer ekologisk, lokalproducerad och säsongsbaserad mat. Krav ska ställas på djurskydd och restriktiv antibiotikaanvändning.
Under år 2024 vill Liberalerna prioritera följande:
- Inrätta en väktarjour som är behjälplig vid stök och otrygghet.
- Genomför fler trygghetsdialoger i Hallonbergen och Rissne för att ge alla
invånare en chans att vara med och påverka. - Säkerställ god belysning på gångstråk och på andra dåligt upplysta platser i staden, såsom Rissne, Hallonbergen och runt Lötsjön samt utöka belysning på allmänna brottsutsatta platser, i dialog med boende.
- Trygghetskameror ska komplettera fler poliser genom att skapa trygghet och ge möjlighet att klara upp fler brott.
- Bistå med utökat stöd till nattvandrare och grannsamverkan och se till att bilar finns att låna av staden för detta ändamål.
- Utveckla en 24-timmarsgaranti mot klotter, skadegörelse och nedskräpning. Invånare ska kunna lita på att staden håller vad den lovar.
- Inför en modell för kommunal utmaningsrätt, där fristående aktörer får möjlighet att matcha befintlig kommunal service till lägre driftskostnad.
- Staden ska följa upp hur väl kraven i upphandlingar efterlevs. Stickprov ska ske under varje avtalsperiod.
- När kommunen upphandlar ska förfarandet vara enkelt att läsa, korrekt utformat och med tydliga krav. På så sätt kan även nya, mindre och lokala företag vara med och konkurrera.
- Ta fram kommunikationspolicy för hur staden kommunicerar med företag.
- Skapa ett kontaktcenter i staden med ansvar för all kommunikation, från tillståndsfrågor till felanmälningar och nyetableringar.
- Inför kommunala tjänstegarantier. Staden ska hålla vad den lovar, annars ska tillståndsavgiften skrivas ned till 0 kronor.
- Kommunstyrelsen måste säkra en professionell organisation med relevant kompetens för projektet med nedgrävningen av järnvägen och utvecklingen i övrigt av stadskärnan.
- En tydligare politisk prioritering mellan olika stadsbyggnadsprojekt måste införas.
Grundskole- och gymnasienämnden
Övergripande mål: Alla elever ska nå kunskapsmålen och ha minst godkända betyg i alla ämnen och kurser.
Kunskap och bildning är skolans huvuduppdrag då de bryter barriärer, öppnar nya vägar och stärker den enskildes förmåga att orientera sig och fatta egna självständiga beslut. Skolan i Sundbyberg ska därför ha höga förväntningar på varje individ och prioritera kunskap.
Allas rätt till bildning kan inte nog betonas. En skola för alla är en skola där alla elever, oavsett intresse, mognad och kunskapsnivå kan få både stimulans och det stöd de behöver. För detta krävs en kunskapsinriktad stad med skolor i toppklass.
Det långsiktiga målet är att Sundbybergs skolor ska vara Sveriges bästa skolor.
I arbetet med en högkvalitativ skola i hela Sundbyberg, som bland annat innebär att utbildningen ska uppväga skillnader i elevers bakgrund och förutsättningar, så ska det genomföras en socioekonomisk väl avvägd resursfördelning. Prioriterat är att verkställa en speciell lönesatsning på lärare och rektorer som arbetar i skolor med extra betydande socioekonomiska utmaningar
Det är viktigt att det i staden genomförs ett långsiktigt planeringsarbete för skolor och dess infrastruktur. Självklart är det mycket angeläget för framtidens elever att vi kan erbjuda en god och stabil skolmiljö vilket även ökar förutsättningarna för att rekrytera lärare och andra yrkesprofessioner inom skolverksamheten.
För att uppnå stadens högt ställda ambitioner för skolan när stadens resurser är begränsade krävs prioriteringar i såväl verksamheten som ekonomin. Prioriteringen är att på kort och lång sikt värna samt utveckla nämndens kärnuppdrag, nämligen att förmedla kunskap.
Sundbybergs stad ska vara en bra, utmanande och attraktiv arbetsplats där skolutvecklingen aldrig avstannar.
Språkutveckling måste prioriteras för hela grundskolan F-9 samt högläsning på fritids.
Våra lärare ska kunna känna stolthet över sitt yrke och ha goda förutsättningar i vardagen. Lärares uppdrag ska vara tydligt och man ska få använda sin tid till undervisning. Vidare ska lärarna även ha goda förutsättningar att köpa in de läromedel, till exempel tryckta, som behövs för att lyckas med sin undervisning.
Staden ska slå vakt om rektorernas självständiga roll som pedagogiska ledare i sin skola.
Hela organisationen ska arbeta utifrån barnkonventionen som är lag i vårt land. Personalen behöver ha kunskap om den och alla utredningar och handlingar ska utgå från barnperspektivet.
Tidiga och förebyggande insatser måste prioriteras. Staden ska genom ett samarbete mellan grundskole- och gymnasienämnden och kultur- och fritidsnämnden fortsätta att utveckla skolbiblioteken för att främja läsning och bildning.
Psykisk ohälsa ska förebyggas. Idrott och rörelse varje dag gör att eleverna mår bättre både fysiskt och psykiskt, samt att lärande underlättas.
Trygghet och arbetsro i skolan är en hörnsten, vilket framför allt gynnar elever med behov av särskilt stöd. Nolltolerans mot mobbning och kränkande behandlingar ska råda och arbetet mot mobbning och kränkningar ska bygga på forskningsbaserade metoder samt beprövad erfarenhet. Skolorna ska även arbeta för ett demokratiskt förhållningssätt som motverkar hot och våld. All skolpersonal som arbetar med barn och ungdomar ska ha god kännedom om HBTQ-frågor.
Arbetet med att få hemmasittare att gå tillbaka till skolan måste ständigt vara pågående.
Under år 2024 vill Liberalerna prioritera att:
- Skapa förutsättningar för tillgängligt lärande för alla elever i våra skolor och ge bästa möjligheterna till maximalt lärande.
- Fördela skolpengen med utgångspunkt i de olika socioekonomiska förutsättningarna för våra skolor.
- Ge lärare och rektorer med hög/specialistkompetens som väljer att arbeta på skolor med betydande socioekonomiska utmaningar högre lön..
- Genomföra verksamhet inom språkutveckling i hela grundskolan, F-9.
- Skolan ska ha goda förutsättningar att köpa in de läromedel, till exempel böcker, som behövs för att lyckas med sin undervisning.
- Tillsammans med social- och arbetsmarknadsnämnden, förskolenämnden och kultur- och fritidsnämnden skall GGN arbeta för att förebygga socialt utanförskap och motverka psykisk ohälsa för barn och unga i Sundbyberg.
- Att utveckla arbetssätt som bidrar till ökad likvärdighet och minskar skolsegregationens effekter.
- Erbjuda en tillgänglig och högkvalitativ elev- och hälsoverksamhet.
Förskolenämnden
Övergripande mål: Barn ska, oavsett förutsättningar, ges likvärdiga möjligheter inför skolstart. Sundbybergs förskolor, pedagogiska omsorger och öppna förskolor ska erbjuda verksamhet av hög pedagogisk kvalitet som ger varje barn möjlighet att utvecklas och lära på sina villkor.
Alla barn ska oavsett förutsättningar få en bra start i livet. Förskolan och pedagogisk omsorg har en central roll i barnens intellektuella, språkliga och sociala utveckling. Verksamheten ska bedrivas på vetenskaplig grund med utgångspunkt i modern forskning.
Grunduppdraget för förskolan beskrivs i lagstiftning, föreskrifter, kommunala och nationella styrdokument så som läroplanen. Förskolan har ett kompensatoriskt uppdrag vilket innebär en skyldighet att anpassa undervisningen och ge det stöd som krävs för att alla barn ska ha goda chanser att nå de nationella målen, oavsett bakgrund.
Den pedagogiska verksamhet som förskolan erbjuder är ett första steg i det livslånga lärandet och ska innehålla både lekfull inlärning och social gemenskap. Ett metodiskt arbete med barnens språkutveckling i svenska språket ska hela tiden prioriteras. Alla barn som börjar förskoleklass ska ha det ordförråd som krävs för att klara sin skolstart.
Idag erbjuds det förskolor med många olika pedagogiska inriktningar som möter barns olika behov för att lära sig och att utvecklas. Det är en mångfald som välkomnas och behöver värnas. Samtidigt finns det ett behov av att utvidga det kommunala utbudet av pedagogiska inriktningar.
Förskolorna ska präglas av en tydlig, tillåtande och tillgänglig verksamhet som leder till likvärdigt och lustfyllt lärande för alla barn. Att så många barn som möjligt deltar i förskolans verksamhet eller i pedagogisk omsorg ger stora vinster för både barnen och samhället i stort. inklusive att föräldrarnas förutsättningar för deltagande i arbetslivet ges bättre förutsättningar. Sundbybergs stad ska därför bedriva ett uppsökande arbete för att öka inskrivningsgraden i förskolan. Alla barn ska kunna delta i förskolans verksamhet i en så stor utsträckning som möjligt.
Den personal som jobbar på stadens förskolor gör en ovärderlig insats. En god arbetsmiljö och en funktionell bemanning är viktiga faktorer för en god pedagogisk verksamhet. Sundbyberg ska prioritera en hög förskollärartäthet vilket är viktigt för kvaliteten i den pedagogiska verksamheten. Barnskötare, som ofta besitter en lång erfarenhet, fyller en viktig funktion. Att all personal erbjuds fortbildning i tjänsten är en viktig faktor för såväl personalens som verksamhetens utveckling. En god samordning mellan enskilda förskolor och större enheter skapar en robust organisation som inte blir lika sårbar vid exempelvis personalbortfall.
En utveckling av förskolornas utemiljöer ska prioriteras för att stimulera barnens rörelseglädje, som är viktig för deras fysiska och psykiska hälsa.
Sundbybergs förskolor ska vara en plats för alla barn. Alla former av diskriminering eller kränkande behandling måste aktivt motarbetas och ständigt förebyggas. Arbetet med att göra förskolorna tillgängliga och förebygga barns psykiska ohälsa ska fortsätta.
Under 2024 vill Liberalerna prioritera att:
- Fortsätta att tillgodose att personal har god kännedom om innehållet i barnkonventionen och säkerställa att den efterlevs.
- Ett metodiskt arbete med barnens språkutveckling fortsätter att bedrivas, såväl inom kommunala förskolor som fristående.
- Analysera möjligheten att utöka utbudet på pedagogiska inriktningar inom den kommunala förskolan.
- Bedriva ett uppsökande arbete för att öka inskrivningsgraden i förskolan.
- Arbeta för att på sikt minska antalet barn per pedagog.
- Fortsätta arbetet med att utveckla förskolornas utemiljöer genom att systematiskt arbeta med att stimulera rörelseglädje.
- Tillsammans med social- och arbetsmarknadsnämnden, gymnasie- och grundskolenämnden och kultur- och fritidsnämnden arbeta med att förebygga socialt utanförskap och motverka psykisk ohälsa för barn i Sundbyberg.
- Fortsätt arbeta med barn- och elevhälsan med tydligt ansvar och uppdrag på alla nivåer, för planerade insatser och åtgärder för barn och elever i behov av extra stöd.
Social- och arbetsmarknadsnämnden
Mål: Kort väg till egen försörjning och minskat utanförskap. Stärk föräldraansvaret.
Alla sundbybergare som kan och vill arbeta ska ha ett jobb att gå till. Genom en konsekvent arbetslinje och bidragseffektivisering kan bidragsberoendet i Sundbyberg minska. Möjligheten till egen försörjning ska utvecklas med färre i utanförskap och fler som jobbar.
Arbetslösheten är ett av stadens största ekonomiska problem. Framför allt för den enskilde som förlorar sitt arbete och mister möjligheterna till egen försörjning. Men också för samhället som helhet. Arbetslösheten försvårar förstärkningar av välfärden – när färre betalar skatt går mindre pengar till välfärden och mer pengar till bidrag.
Som tätbebyggd stad med små avstånd och belägen inom Sveriges absoluta tillväxtcentrum borde Sundbyberg i stället ha de bästa förutsättningarna för att ha en av landets lägsta arbetslöshetssiffror.
Genom höga krav och rätt insatser kan vi minska andelen bidragsbehövande. Varje Sundbybergsbo har rätt till stöd och rådgivning för att nå sin fulla potential till egen försörjning genom företagande eller anställning.
Att arbeta fyller ett grundläggande behov hos människor, att få en arbetsgemenskap, att bli självförsörjande och att få rutiner i sin vardag. Arbetslinjen innebär inte bara minskade kostnader, utan även en större andel självförsörjande och att fler unga får se sina föräldrar gå till jobbet.
Bidragsfusk ska aldrig löna sig. Försörjningsstöd ska gå till dem som har rätt till och behöver stödet, inte till dem som utnyttjar systemet. Den som söker ett bidrag ska motivera sitt bidragsbehov inför varje utbetalning. Allt fusk liksom aktivt mottagande av felaktiga utbetalningar måste elimineras. De som inte har behov av bidragsutbetalningar ska bidra till vår gemensamma välfärd och Sundbyberg genom att arbeta. Genom kontroller och uppföljning av felaktiga utbetalningar, tillsammans med krav på heltidsaktivering, kan staden säkerställa att offentliga medel hamnar hos dem med störst behov.
Genom att skatteintäkter går till rätt saker, att alla som kan arbeta går till jobbet och att stadens företag har så bra förutsättningar som möjligt, kan staden säkerställa att vi kan satsa på det som betyder mest för medborgarna: högre lärarlöner och mer personal i förskolan samt välbehövliga satsningar på stadens äldreboenden. Arbetslinjen gör att vi kan satsa på välfärden.
Valfriheten för den enskilde ska vara stark i Sundbyberg, men kan samtidigt göras mer kostnadseffektiv genom att LOV ersätts med LOU. Varje enskild individ ska få de typer av riktade insatser som gör att vägen till arbetsmarknaden minskar och att man blir mer anställningsbar.
Meningsfulla feriejobb minskar avståndet till arbetslivet. Alla som slutar 9:an på högstadiet, samt de som går i 1:an eller 2:an på gymnasiet, ska erbjudas sommarjobb. Med ett uppsökande arbete som riktar sig till unga som varken arbetar eller studerar kan utanförskap förebyggas. För elever med icke godkända betyg bör feriejobb kombineras med sommarskola halva dagarna. På så vis ökar incitamenten att medverka i sommarskolan och i förlängningen kunna förbättra sina betyg.
Sundbyberg ska samarbeta med föreningsliv och näringsliv för att snabbt introducera svenska språket och korta vägen till arbete. Deltagarna i daglig verksamhet ska ges större möjligheter till kontakter med den ordinarie arbetsmarknaden genom praktikplatser.
Familjens roll att fostra och leda de unga är av största vikt. Både föräldrar och samhälle måste ge tydliga signaler om vad som är rätt och vad som är fel. Barn som växer upp i trygga familjer får goda förutsättningar att klara livets utmaningar. Trygga familjer skapar ett tryggt samhälle Staden ska stå upp för utsatta kvinnor och ha ett kraftfullt arbete mot våld i nära relationer eller hedersrelaterat förtryck. Utbetalning av försörjningsstöd ska ske till kvinnan i hushåll där det finns en kvinna, för att minska risken för ekonomiskt förtryck. Staden ska måna särskilt om utsatta kvinnor.
Under 2024 vill Liberalerna prioritera att:
- Värna möjligheten för individer att även kunna välja privata utförare av vuxenutbildning och arbetsmarknadsinsatser
- Arbeta uppsökande med unga vuxna som inte arbetar eller studerar för att förebygga utanförskap. Kommunala feriejobb ska garantera arbetsmöjligheter för stadens ungdomar.
- Utveckla modellen med motprestation för bidrag för att inkludera fler, med självförsörjning som uttalat mål.
- Personer med ekonomiskt bistånd ska löpande redovisa sitt behov och få stöd i sitt fortsatta sökande av arbete. I samband med detta ska den gemensamma insatsen för att komma närmare arbetsmarknaden utvärderas.
- Etablera ett nära samarbete med föreningslivet och näringslivet för att kunna erbjuda praktikplatser.
- Inför avtal eller andra formaliserade samarbeten, där staden och arbetsförmedlingen gemensamt planerar resurser och insatser för att frigöra mer pengar och bättre verktyg.
- Säkerställ att fusk och felaktiga bidragsutbetalningar följs upp och beivras. Anställ handläggare för att följa upp felaktiga utbetalningar.
- Utveckla stadens arbete mot våld i nära relationer och mot hedersrelaterat våld genom en reviderad handlingsplan. Ekonomiskt bistånd ska betalas ut till kvinnan i hushåll där det finns en.
- Staden ska erbjuda gratis familjerådgivning så att familjer fungerar bättre, samt i större utsträckning informera om möjligheten av stödfunktioner.
- Föräldrastödsprogrammet ska utvecklas och erbjudas även till blivande föräldrar.
- Inför hembesök i samband med biståndsutbetalning för att säkerställa behov.
- Möjliggör digital ansökan med automatiserad handläggning vilket påskyndar beslutsfasen.
Äldrenämnden
Övergripande mål: Sundbybergs äldreomsorg ska hålla hög kvalitet och alla ska kunna lita på att stadens äldreomsorg borgar för ett tryggt och värdigt omhändertagande där personalen ska kunna förstå, tala, läsa och skriva svenska.
Äldreomsorgen ska utmärkas av högt självbestämmande, integritet och respekt för individen där omsorgen anpassas efter och av den äldre själv. Den så viktiga ”guldkanten” ska genomsyra all äldreomsorg.
Med stor sannolikhet kommer framtidens äldreboenden se annorlunda ut än dagens, inte minst med tanke på den demografiska utvecklingen och de möjligheter som ny välfärdsteknik och digitala hjälpmedel erbjuder. För att säkerställa och anpassa tillgången på bostäder som på bästa sätt tillgodoser äldres behov av trygga, attraktiva och hållbara boendeformer bör en boendeplan tas fram. En plan som ska ligga till grund för en långsiktig planering av bostäder för äldre samt beakta eventuellt behov av nya boenden och/eller avveckling av boenden som inte längre är ändamålsenliga. I boendeplanen ska även utreda möjligheten att låta studenter, (gärna vårdstuderande) bo till reducerad kostnad i anslutning till ett äldreboende/mellanboende i utbyte mot att de spenderar tid med de äldre.
Sedan 2012 tillämpar staden Lagen om valfrihet (LOV) för hemtjänsten (HT). Vid introduktionen 2012 fanns fler än 20 privata utförare att välja emellan, (exklusive stadens egen hemtjänst), nu är de 11 stycken. Flera av företagen har tvingats lägga ner på grund av ekonomiska svårigheter eller så har staden avslutat avtalet på grund av fusk och oegentligheter. Sedan ett par år tillbaka arbetar staden aktivt med att stävja fusket, ett arbete som varit framgångsrikt men resurskrävande och direkt kostnadsdrivande. Vi vill nu utreda en avveckling av LOV för HT och i stället upphandla ett antal hemtjänstföretag enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Målet är högre kvalitet för den enskilde samt en stärkt samverkan mellan utförarna och staden. De som beviljas HT ska kunna välja fritt mellan stadens egen verksamhet och de LOU-upphandlade privata aktörerna.
Ofrivillig ensamhet och social isolering är ett växande folkhälsoproblem som hos äldre. I arbetet med att förebygga och motverka ofrivillig ensamhet är stadens Träffpunkter och Seniorkollot två viktiga verksamheter. I dag finansieras verksamheterna av statsbidrag, vilket gör det omöjligt att veta om verksamheterna kommer finnas kvar nästa år. För att säkra verksamheterna vill vi se en utredning om hur delar av kostnaderna för Träffpunkterna och Seniorkollot kan inkluderas i stadens ordinarie verksamhet och budget. För att skapa ytterligare sociala mötesplatser för seniorer vill vi öppna för att stadens 65+are ska kunna äta lunch i stadens skolor. Maten och måltiden är en viktig del i vardagen och att stadens seniorer kan träffas och äta vällagad mat tillsammans bidrar till att ge vardagen guldkant.
Vi vill även öka stödet till stadens volontärverksamhet för att locka fler personer att engagera sig ideellt i stadens verksamheter riktade till äldre. Samarbetet med pensionärsföreningarna ska främjas.
Vid ansökan om hemtjänst görs en noggrann utredning, ofta i kombination med ett hembesök. Vi vill utreda möjligheterna till ”förenklat beslutsfattande” vid ansökan om servicetjänster under en begränsad tid till personer som är +65 år. Kan till exempel vara hjälp med inköp under en begränsad tid.
För att minska belastningen hos personer som vårdar anhöriga i hemmet ska anhörigstödet utvecklas. Vilka insatser som ska implementeras ska tas fram i nära dialog mellan stadens äldreteam/anhörigstrateg och dem som är i behov av stöd.
De som arbetar inom äldreomsorgen ska ha god kännedom de sju diskrimineringsgrunderna, våld i nära relationer samt psykisk ohälsa hos äldre.
Personalen är sannolikt den enskilt viktigaste faktorn för en väl fungerande äldreomsorg. Att satsa på personalen genom att skapa möjligheter för utbildning/kompetensutveckling, goda arbetsvillkor och en god arbetsmiljö, inrättandet av karriärtjänster, samt stöttning till chefer och arbetsledare är basen i en bra äldreomsorg och en förutsättning för en omsorg av hög kvalitet.
Under 2024 vill Liberalerna prioritera att:
- Utbildningsinsatser med målet att all omsorgspersonal kan förstå, tala, läsa och skriva svenska främjas
- Ta fram en långsiktig och övergripande boendeplan för framtida bostäder för äldre
- Utreda möjligheter för ett boende anpassat för möten över generationsgränser
- Utreda avveckling av LOV i hemtjänst och ersätta med LOU
- Utreda möjligheten att ramfinansiera delar av Träffpunkterna och Seniorkollo
- Låta stadens 65+:are äta lunch i staden skolor
- Arbeta för att fler volontärer att engagera sig i stadens verksamheter riktade till äldre
- Utreda möjligheterna för förenklat beslutsfattande vid ansökan om temporära serviceinsatser
- Utveckla anhörigstödet
- Säkerställa att alla som arbetar inom sektorn för välfärd och omsorg har god kännedom om de sju diskrimineringsgrunderna, våld i nära relationer samt psykisk ohälsa hos äldre.
- Satsa på personalen genom:
- Utbildning/kompetensutveckling
- Goda arbetsvillkor och en bra arbetsmiljö
- Etablering av karriärtjänster
- Stöd till chefer och arbetsledare
Kultur- och fritidsnämnden
Övergripande mål: I Sundbyberg ges alla möjlighet till en trygg och meningsfull fritid.
Kultur- och fritidsnämnden för en kontinuerlig dialog med föreningslivet för att stärka den demokratiska utvecklingen i samhället, integrationen, folkhälsan och valfriheten.
Kultur, idrott- och föreningsliv är demokratiska hörnstenar i det civila samhället eftersom det stärker bildning, folkhälsa och integration. Detta gör i sin tur att denna verksamhet är förebyggande i det sociala arbetet. Nämnden måste fortsätta det viktiga arbetet med olika konkreta trygghetsskapande åtgärder ur olika perspektiv.
Verksamheten som kultur- och fritidsnämnden bedriver och stödjer är viktig för att skapa ett socialt hållbart Sundbyberg. Ett Sundbyberg där människor från olika sociala bakgrunder möts och utvecklas tillsammans och där segregation och utanförskap motverkas. Alla ska känna sig välkomna i vår stads kultur- och fritidsverksamhet oavsett var du är född.
Ett stort utbud av föreningsverksamhet och annan kultur- och fritidsverksamhet är viktigt för att nå målet om ett brett deltagande. Sundbybergs stad stöder föreningslivet på olika sätt.
Tillsammans med föreningslivet ska staden arbeta för att sänka olika trösklar till deltagande i kultur- och fritidsverksamhet.
Viktigt är att alltid hålla nere olika avgifter, för verksamhet och lokaler m.m., så mycket som möjligt för att inte deltagande i kultur- och fritidslivet ska bli en klassfråga.
Biblioteken och skolbiblioteken har en central roll i nämndens verksamhet för att uppmuntra bildning och språkutveckling. Nämnden måste fortsätta att satsa utifrån strategin för ökat läsande.
Kulturen är viktig för bildningsidealet, glädje, gemenskap och demokratins utveckling. Kultur Sundbyberg, som bland annat ansvarar för den kommunala kulturskolan och Allaktivitetshuset, erbjuder plats för skapande, möten, lärande, bildning och upplevelser genom olika konstnärliga uttryck såsom till exempel musikverksamheten El Sistema.
Konsten är en viktig del av stadsutvecklingen och en del av Sundbybergs identitet. Vidare bidrar konst till människors sinnliga intryck, skapar upplevelser och sammanhang. Här utgör applikationen ”Kulturspåret” ett bra sätt att kunna ta del av konsten i staden.
Idrotten är stadens största folkrörelse och har en självklar roll för att bland annat bidra till en bättre folkhälsa. Vidare bidrar idrotten även till stadens demokratiutveckling, varumärke och identitet. I Sundbyberg finns det idrottsanläggningar som bjuder in till och kan nyttjas för spontana aktiviteter, skolverksamhet, träningar och tävlingar inom ramen för främst våra fina föreningar. Planerandet av nya idrottsanläggningar tar sin utgångspunkt i kommunikationen med föreningslivet. Det är viktigt att, gärna tillsammans med stabila fastighetsbolag med ett långsiktigt fokus, arbeta fram en långsiktig plan för att verkställa en konkret idé på framtidens idrottsanläggningar på Örvallen som bland annat presenterades med olika alternativa inriktningar i det samrådsmaterial som antogs i Sundbybergs stad med brett stöd under våren år 2022. Även om vi förstår att det kan vara en relativt lång genomförandeprocess måste staden presentera sina ambitioner på området. Sundbybergs största folkrörelse behöver verkligen få svar på sina frågor om de långsiktiga ambitionerna på anläggningsområdet. Idrotten gör nämligen vår fina stad friskare, starkare och mer socialt hållbar.
Samarbetet mellan skolan och kultur- och fritidsverksamheten är viktig ut många aspekter, bland annat för att gynna integration och för att alla barn och ungdomar ska komma i kontakt med olika aktiviteter.
Sundbybergs fritidsgårdar arbetar för att främja barns och ungdomars fritid. Verksamheterna ska präglas av demokrati, ett brett välkomnande av besökare och delaktighet samt prioriterar ungas inflytande.
Arbetet för barn och unga med funktionsvariation ska fortsatt prioriteras likväl som HBTQ-frågor.
Sundbybergs fördelning av stöd till kultur- och idrottsföreningar i förhållande till antal kvinnliga respektive manliga utövare måste balanseras. Här ingår det att ge ett långsiktigt ekonomiskt och annat stöd till kultur- och fritidsverksamheten i stadens regi samt inom ramen för vårt mångfacetterade föreningsliv.
Fältsekreterarna arbete ska vara uppsökande och förebyggande med ungdomar på individ-, grupp och strukturell nivå. Stor vikt måste läggas på bred prevention. Fältsekreterarnas uppsökande arbete för att bland annat få till en trygg och effektiv kontakt och dialog med ungdomar har socialt förebyggande effekter.
Ungdomsmottagningen fyller en mycket viktig funktion i att främja fysisk och psykisk hälsa med fokus på sexuell och reproduktiv hälsa samt rättigheter hos unga.
Under 2024 vill Liberalerna prioritera att:
- Fortsätta att arbeta med konkreta trygghetsskapande åtgärder för kultur- och fritidslivet i Sundbyberg.
- Skyndsamt presentera stadens idéer, i samverkan med långsiktigt stabila fastighetsbolag, om en ambitiös planering för framtidens idrottsanläggningar. Det innefattar både underhåll av befintliga och byggande av nya anläggningar, inklusive en tydlig ambition för planering av framtidens Örvallen.
- Tillsammans med kommunstyrelsen och stadsmiljö- och tekniska nämnden arbeta med en strategi för hur kultur- och fritidsfrågorna ska komma in tidigare och tydligare i planprocessen.
- I samverkan med förskolenämnden och grundskole- och gymnasienämnden arbeta läsfrämjande med en bred parlör av läsfrämjande aktiviteter.
- Tillsammans med grundskole- och gymnasienämnden, förskolenämnden och social- och arbetsmarknadsnämnden förebygga socialt utanförskap och motverka psykisk ohälsa för barn i Sundbyberg.
- I samverkan med berörda nämnder ta fram en plan för hur Sundbybergs stad ska arbeta strategiskt med folkhälsa för barn och unga.
Stadsmiljö – och trafiknämnden
Övergripande mål: Prioritera klimatsatsningar, hållbarhet och stadsutveckling
Vi lever i en tid med många utmaningar såväl i världen, Europa, Sverige som i Sundbyberg stad. Krig, klimatförändringar, migration, kriminalitet. I denna tid är det extra viktigt att se vad som händer i omvärlden, och framför allt då försöka förstå hur det kan komma att påverka Sundbyberg. En förstärkt omvärldsbevakning blir därför en av de medel vi liberaler vill använda för att stå bättre förberedda för de skeenden/förändringar som kommer att påverka Sundbyberg. Alltid med ett medborgarperspektiv i fokus.
Klimatet är en vår tids största utmaningar. Hållbarhet är en nödvändighet och stadsutveckling är en motor för hela stadens framväxt. Detta har sin utgångspunkt i stadens översiktsplan och där tillhörande riktlinjer samt stadens VA-plan.
I samklang med detta anser Liberalerna att utbyggnaden och utvecklingen av staden ska ske med eftertanke och en tydlig prioritering bland stadsutvecklingsprojekten, där redan pågående och antagna projekt ska prioriteras och genomföras. Stadskärnans unika karaktär ska bevaras när de centrala delarna utvecklas och järnvägen grävs ner. Byggnaderna ska vara i samklang med omgivningen och dagsljuset ska fortfarande nå ner på gatorna och mellanrummen mellan husen ska värnas. Vi fokuserar på livet mellan husen för en god livsmiljö och en levande stad.
I Liberalernas Sundbyberg bejakar vi innovativa lösningar och mångfald när det gäller bostadsmarknaden med Agenda 2030 och programmet för ett hållbart Sundbyberg 2030 – lokal Agenda 2030 – som styrande verktyg vilka tar hänsyn till social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Liberalerna anser att ett starkt kommunalt engagemang för hållbarhetsfrågorna är avgörande för att uppnå en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.
I Liberalernas Sundbyberg rustas det för svårare väderförhållanden, där VA-planen är ett avgörande instrument för att möta klimatförändringarna.
Förutom nödvändigheten av ett stabilt vatten- och avloppssystem samt god dagvattenhantering behövs ett väl utbyggt elnät med tillräcklig kapacitet.
Vid exploatering ska nya byggnader samspela med omgivningen och ekologiskt, ekonomiskt och socialt byggande prioriteras. Vi är positiva till en mångfald av bostäder och att hyresgäster hos Förvaltaren kan erbjudas att kunna ombilda till bostadsrätt eller äganderätt då det bidrar till blandande upplåtelseformer. Dock måste stadens allmännyttiga bostadsbolag fortsättningsvis ha en betydande ’kritisk massa’ av hyresrätter för att fortsatt agera som en stark bostadssocial aktör i staden. Vi prioriterar en mångfald av upplåtelseformer och bostadstyper i alla stadsdelar då det skapar en dynamik och ett gott liv i staden.
Liberalerna kommer att bevaka att stadens gröna ytor bevaras vilket innebär en varsam exploatering. Den beslutade grönytefaktorn ska gälla. Vi känner ett stort ansvar för det långsiktiga skyddet och vården av stadens naturreservat, Kymlinge och Lötsjön-Golfängarna, vilka båda har tillkommit på liberalt initiativ. Dessa naturreservat behövs för att kunna ge Sundbybergarna rekreationsområden som möjliggör ett aktivt friluftsliv under alla årstider. Att värna Kymlinge är också ytterst viktigt för bevarandet av den biologiska mångfalden och unika kulturhistoriska miljöer. På de ytor som frigörs när järnvägen grävs ner bör parker, gröna stråk och mötesplatser skapas.
För att kunna genomföra en god samhällsutveckling via den del som avser stadsutveckling kommer liberalerna att ta utgångspunkt i väl avvägda befolkningsprognoser med olika variabler som demografisk utveckling, befolkningsutveckling och bostadsförsörjning.
Under 2024 vill Liberalerna prioritera att:
- Att tillse att ett väl fungerande vatten- och avloppsnät finns i staden.
- Att det framgent byggs med eftertanke med bevarande av grönytor och omhändertagande av dagvatten för miljön och med tanke på klimatet, att befintliga allmänna gemensamma ytor underhålls och utvecklas.
Därefter i oberoende prioriteringsordning:
- Dubbelrikta trafiken på Madenvägen bakom Hornbach
- Etablera en permanent toalett vid Lötsjön
- Skapa cirkulationsplats vid Hornbach-korsningen
- Verka för utveckling av ”Gamla elverket” vid Hamngatan tillsammans med fastighetsägaren
- Utreda försäljning av Ursviks gård/Alby säteri
- Tillse en väl fungerande digital infrastruktur som möjliggör bl.a digitala trafikskyltar
- De ekonomiska beslut som tas, måste stå i samklang med det ekologiska kretsloppet. Stadens upphandlingar ska styras av tjänstens eller produktens totala livscykel (sett ur ett hållbarhetsperspektiv, allt från var det produceras till den uppskattade livslängden)
- Tillse att balans råder mellan olika upplåtelseformer och lägenhetsstorlekar i nyproducerade bostäder och i befintligt bostadsbestånd
- Skapa integrerade kvarter med olika typer av bostäder genom att erbjuda olika byggherrar att samverka inom samma kvarter
Byggnads- och tillståndsnämnden
Övergripande mål: Verkställa en professionell, effektiv, transparent och tydlig hantering av alla ärenden med medborgarnas service i fokus.
Byggnads- och tillståndsnämnden är en myndighetsnämnd och har att följa de lagar och förordningar rörande plan- och bygglagen, plan och byggförordningen med tillhörande föreskrifter m.m. Dessutom är nämnden ansvarig för miljö- och hälsoskyddsområdet och därtill hörande uppdrag.
Detta ställer höga krav på effektivitet, professionalism och rättssäkerhet för företag och privatpersoner när det gäller allt från bygglov till utskänkningstillstånd.
Under 2024 vill Liberalerna prioritera att:
- Digitalisera bygglovshanteringen för att öka effektiviteten och säkerställa rättsäkerheten.
- Kommunikationen mellan näringsidkare och sektorn blir tydligare så att överklaganden minimeras, alltså ökad servicegrad.
- Taxorna för bygglov ska vara förutsägbara under längre tid.
Koncernen Sundbybergs stadshus AB
Övergripande mål: Samtliga bolag inom kommunkoncernen ska verka för att möta stadens behov av service på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt.
Förvaltaren AB
Sundbybergarna ska få mer att säga till om i sin vardag. Det gäller inte minst alla som bor i stadens allmännyttiga bostadsbolag Förvaltaren AB. Med en större variation bland stadens boendelösningar blir det enklare för invånarna att hitta ett hem som passar just dem, oavsett i vilket stadium i livet man befinner sig. Vi tror på blandade boendeformer i alla stadsdelar. Därför ska ombildning erbjudas Förvaltarens hyresgäster, framför allt där hyresrätten dominerar. Samtidigt ska Förvaltaren ha en tillräckligt omfattande volym av hyresrätter för att säkerställa ett professionellt allmännyttigt bostadsbolag som har tillräcklig med specialkompetens och kan arbeta hållbart ur både ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt perspektiv.
Förvaltaren ska förbättra servicen till sina hyresgäster. Bolagets kommunikation ska vara tydlig och relevant. Byggnader ska systematiskt energieffektiviserats bland annat med solceller på taken där så är möjligt. I samband med renoveringar ska hyresgäster ges stor möjlighet att ta ställning till olika renoveringsnivåer, för att på så sätt lättare kunna påverka sin framtida hyreskostnad. Bolaget ska även ta ett aktivt ansvar för att öka tryggheten i sina bostadsområden.
Lokalfastigheter i Sundbyberg AB
Stadens lokaler, såväl ägda som inhyrda, måste utnyttjas optimalt. Tomställda lokaler måste så långt möjligt undvikas, och om de inte kan nyttjas bör de avyttras. Att tillse detta är en uppgift för Lokalfastigheter AB. En stor andel av koncernens lokaler har ett betydande renoveringsbehov. Lokalfastigheter ska därför ta fram en underhållsplan med en kostnadseffektiv långsiktighet för lokalbeståndet, inte minst vad gäller energieffektivisering. Antalet solceller på stadens byggnader ska öka, för att öka den egna gröna elproduktionen.
Långsiktigt är det ett problem med skol- och förskolepaviljonger som står på tillfälliga bygglov. Staden behöver driva processerna framåt med att få till detaljplaner och bygga permanenta skolor. Det är långsamma processer, och det blir dyrt att lösa saker hastigt som i regel har kunnat förutses långt i förväg. Men målet bör vara: inga förskole- och grundskolebarn i paviljonger.
Sundbybergs Avfall och Vatten AB (SAVAB)
Sundbyberg Avfall och Vatten AB (SAVAB) har nu kommit att spela en avgörande roll för ett moderniserat och utbyggt vatten- och avloppsnät, så att utveckling av staden över huvud taget ska vara möjlig. Bolaget spelar huvudrollen i arbetet för att minska den totala avfallsmängden i staden. SAVAB ska fortsätta verka för att alla boende ska ha möjlighet att sortera ut sitt matavfall, och öka den andel av insamlat matavfall som komposteras. Bolagets perspektiv behöver tidigt finnas med i alla planprocesser.
Sundbybergs Stadsnät AB och Sundbybergs Bredband AB
Dessa bolag utgör stadens digitala infrastrukturbolag, som ger både den kommunala administrationen och alla sundbybergare en robust och säker uppkoppling. De utgör möjligheten att effektivisera alla olika sektorer inom staden på ett informationssäkert sätt, dessutom att transportera olika typer av välfärdstjänster direkt till medborgarna på ett fullgott säkert sätt med redundans. De är en resurs som staden har total rådighet över för till exempel trygghetsfrämjande stödsystem inom omsorgen, system för styrning av trafikflöden samt driftsoptimering i fastigheter.
Sundbybergs stadshus AB
Kommunkoncernen är väsentlig för att implementera agenda 2030 och uppnå av staden beslutade miljö- och klimatmål. Det innefattar exempelvis att bolagens verksamhet ska ha noll nettoutsläpp av växthusgaser senast år 2030. Norrenergi AB och Söderhalls Renhållningsverk AB är centrala aktörer i omställningen till ett klimatneutralt Sundbyberg.
Under året vill Liberalerna prioritera att:
- Förvaltarens hyresgäster ska tillhöra de nöjdaste i Stockholmsområdet.
- Förvaltarens ägardirektiv skall uppdateras för att möjliggöra ombildning samt uppförande av ägarlägenheter.
- Förvaltaren ska lägga större fokus på en mångfald av boendeformer i alla stadsdelar.
- Koncernens byggnader ska systematiskt energieffektiviseras bland annat med stöd av stadens digitala infrastruktur.
- SAVAB ska tillsammans med staden tillse en långsiktigt hållbar vatten- och avloppsplan för att säkra stadens framtida behov.
- En central kommunkoncernövergripande IT-avdelning skall införas under Sundbybergs stadshus AB och samverka integrerat med Sundbybergs stadsnät AB och Sundbybergs bredband AB.
- Koncernens bolag ska noggrant överväga höjning av taxor och avgifter med hänsyn till invånarna, givet den rådande samhällsekonomiska utvecklingen.
YRKANDEN:
1) Att kommunfullmäktige bifaller Liberalernas budgetförslag
2) Att kommunalskatten i Sundbyberg lämnas oförändrad år 2024 jämfört med år 2023