Sjuklöneansvar!
(S) lovade företagen minskat sjuklöneansvar.
Måndag 30 maj 2016
Inför valet 2014 lovade Socialdemokraterna att minska arbetsgivarnas sjuklöneansvar. Nu gör den rödgröna regeringen tvärtom och planerar istället att öka arbetsgi-varens ekonomiska ansvar för de anställdas sjuklön.
Helomvändningen i frågan är ett svek mot landets företagare och framförallt mot de mindre företagen med små marginaler, jobbskapande företag som får småorter att leva.
Förslaget går ut på att arbetsgivaren ska stå för 25 procent av sjuk-lönekostnaden vid sjukskrivning längre än 90 dagar. Detta innebär att staten skjuter över stora kostnader på småföretag och kommuner, på arbetsgivare som redan arbetar i ett ansträngt företagsklimat med några av världens högsta arbetsgivaravgifter och lönekostnader.
Regeringen hävdar att förslaget ska minska sjukfrånvaron men målet är naturligtvis att minska utgifterna för sjukförsäkringen som på grund av den förda politiken riskerar att hamna bortom all kontroll.
Att återta kontrollen över kostnaderna är helt nödvändigt i dagens läge; minskade sjukskrivningstal och en mer välmående befolkning är bra för Sverige. Tyvärr är regeringens lösning på problemet mest bra för regeringens budget. Istället för att göra något åt problemet – rusande sjukskrivningstal – väljer regeringen att skjuta över ansvaret och kostnaden på arbetsgivarna.
Detta är helt fel metod och tyvärr symptomatiskt för de rödgrönas ovana att låta näringslivet betala för regeringens dåliga politik. Den direkta sjukförsäkrings-kostnadenför staten minskar, men problemet kvarstår: folk är fortfarande sjukare än under alliansregeringen och kostnaden för hela samhället är högre än någonsin. Allt till priset av ett försämrat företagsklimat och förlorade arbetstillfällen.
Målet att minska de offentliga utgifterna brister dessutom i att många kommuners största arbetsgivare är kommunerna själva och att de långtidssjukskrivna ofta återfinns just i kommunalt finansierad omsorg.
Detta innebär att de 10 miljarder kronor som regeringen i vårbudgeten lovade till fler händer i välfärden kommer behöva gå till ökade sjuklönekostnader i redan hårt pressade kommuner.
För oss liberaler är det självklart att detta är fel väg att gå.
Regeringens förslag leder till att Sveriges konkurrenskraft minskar och vårt företagsklimat blir sämre. Det kan också leda till att det blir svårare att få jobb för den som uppfattas ha högre risk för sjukdom. Detta i ett läge där arbetslösheten och utanförskapet är de största utmaningarna.
Vill man att Sverige ska nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet måste man göra det attraktivt att anställa och lönsamt att driva företag. Kostnaden för misslyckad rödgrön politik ska inte vältras över på småföretagare och kommuner.
Vi liberaler tror inte att jobb skapas av politiker utan av företagsamma individer med goda idéer.
Sverige behöver fler av dessa entreprenörer och färre regeringsförslag som gömmer undan kostnaderna för bristfällig politik. Förslaget om förändrad finansiering av sjuklönekostnaderna bör därför dras tillbaka.
Inger Gran (L) ordförande Sundbyberg och ledamot i Näringslivskommittén
Said Abdu (L) nationell Näringspolitisk talesperson